Vrije academie

Home Contact Vrije academie Cursussen Kalender Nieuwsbrief Opendeurdag Lezing Aquarel materiaal

Materiaal - kwaliteit maakt de meester

  

Net zoals bij het schilderen met olieverf of acryl doen we geen concessies wat de verf betreft. Betere verf geeft duidelijk betere resultaten.


Maar bij aquarelleren is de keuze van penselen en van papier even belangrijk als de keuze van de verf. Waar je bij het schilderen met acryl, met een aftandse borstel of een simpel plastickaartje vreemde maar mooie resultaten kan bereiken, kan dit niet bij aquarel. Kies altijd voor goede kwaliteit, daarom niet het duurste, de prijs is ook afhankelijk van het eigen oordeel en de  portemonnee.


Nieuw materiaal kan je best eerst grondig uittesten. Elk penseel, elk soort papier geeft een ander resultaat. Elke kleur geeft bij menging andere resultaten, het is belangrijk om de eigen kleuren goed te kennen en te weten welke resultaten je bekomt als je ze mengt.


Basiscursus aquarel

Aquarel - wat is het?

Aquarel techniek

Atelierwinkel

Starterspakket


Wil je beginnen met aquarelleren, hol dan niet direct naar de winkel. In de cursus aquarel leer je wat je nodig hebt en waarvoor het dient.


We maken het je zo gemakkelijk mogelijk. We hebben een starterspakket samengesteld zodat je meteen goed materiaal en goede verf hebt zonder je blauw te betalen.


Het volledige starterspakket kost 50 €.


In het atelier kan je ook geschikt papier kopen, en eventueel je materiaal aanvullen.


Penselen

  

De penselen moeten zeer zacht en veerkrachtig zijn. Aquarelpenselen hebben een korte steel, in tegenstelling tot penselen voor olieverf en acryl.


Voor aquarel zijn echte haren veel beter dan synthetische, vooral eekhoorn en marter worden gebrukt. Een echt haar heeft schubben die het water en de verf vasthouden, daardoor nemen ze veel water op, maar geven dat geleidelijk af. Bij een goed penseel kan je de afgifte onder controle houden.


Synthetische penselen geven het water in één keer af, waardoor ze voor de meeste aquareltechnieken niet bruikbaar zijn.

De laatste jaren is de kwaliteit van de synthetische penselen wel sterk verbeterd.

Soorten penselen

   

Chinese penselen dienen voor kalligrafie, ze zijn minder geschikt voor aquarel.

 

Verf

  Tubes

Tubes worden vooral in het atelier gebruikt. Ze bieden een aantal voordelen tegenover napjes. Ze zijn veel gemakkelijker voor het maken van wassingen, de kleuren blijven proper en ze zijn geschikter voor groot werk.


Napjes

Napjes zijn ideaal om buiten in de natuur te schilderen. Maar de kleuren zijn moeilijk proper te houden.  


Kwaliteit

Er zijn verschillende prijscategoriën, als regel geldt, hoe duurder hoe beter de kwaliteit, hoe goedkoper hoe minder de kwaliteit. Met minderwaardige verf kan je geen mooi werk maken. Het is raadzaam om of een academische kwaliteit of een studiekwaliteit van een goed merk te kopen.


Goedkope verf bevat meer vulstoffen en minder pigment, de pigmenten zijn  bovendien minder goed gemalen waardoor de verf minder transparant en fletser van kleur is.

Daarnaast geven de napjes minder goed af, wat vervelend is bij het schilderen, en hebben ze een kleiner kleurenpallet.


Kleurechtheid is bij aquarel altijd een aandachtspunt, vooral bij goedkope verven verdwijnt de kleur relatief snel.


Papier


Ook voor de keuze van papier sluit je best geen compromissen. Het papier moet zuurvrij zijn en mag geen zichtbare houtvezels bevatten. Daarnaast moet het inwendig sterk verlijmd zijn zodat het gemakkelijk water en verf opneemt.


Er zijn verschillende soorten papier: koud- en warmgewalst, handgeschept, glad en ruw. Het beste is om de verschillende soorten uit te proberen: een ander papier geeft een ander resultaat. De keuze van papier hangt af van de persoonlijke voorkeur en de toegepaste techniek.


Het is ook raadzaam om op voorhand te oefenen met het opspannen van papier.


Wie liever op een andere drager schildert kan gebruik maken van een speciale primer of een aquamedium.


Ook nodig


   

Frans penseel

Verwaspenseel

Rietpen

Boodschappenlijst workshop aquarel

gegeven door aquarelliste Nicole Vlérick


Papier: bij voorkeur blokken Hannemühle ruw vanaf  200 gr (andere merken: Flamboyant Arches) in langs vier zijden gelijmde blokken, formaat 30 x 40 cm en 24 x 32 cm. Geen losse bladen!


Aquarelverf:

liefst ½ napjes bij voorkeur Winsor&Newton in volgende kleuren::

cadmium geel - oker - cadmium oranje - alizarine crimson - rose dorée - ultramarijn blauw - kobalt blauw - meigroen - groene aarde (terre verte) - olijfgroen - perylene groen - windsor violet;


Een lege afsluitbare doos met vier rijen om de napjes in op te bergen.

Indien u reeds beschikt over een doos met napjes, zijn deze ook goed, maar zij dienen voormelde kleuren te bevatten zeker aangevuld met ½ napjes Winsor&Newton rose dorée en perylene groen.


Penselen:

2 penselen, een fijn en een dik (type Frans verwaspenseel), liefst synthetisch


Andere benodigdheden: :

grote pot voor water - vod - keukenzout, potje met fijn en potje met grof - stuk natuurspons - oud tafelmes, geen schilmes - gom  (geen kneedgom) - aquarelpotloden, een kleine doos volstaat - rasp of blokje schuurpapier - rietpen - klein spuitflesje water - Oost-indische inkt en/of ecoline - 3 potjes ecoline in verschillende kleuren.


De blokken in verschillende formaten Hahnemulle kunnen bij ons besteld worden bij de inschrijving voor de workshop van Nicole Vlérick.