Vrije academie

Home Contact Vrije academie Cursussen Kalender Nieuwsbrief Opendeurdag Lezing Aquarel  - een inleiding

Met aquarelleren bedoelen we schilderen met een waterverdunbare transparante verf op papier. Meestal wordt het schilderij opgebouwd met transparante verflagen boven elkaar, waarbij de ene laag de andere aanvult en verrijkt.


Geen witte verf

Heel typisch aan aquarel is dat er geen witte verf gebruikt wordt maar het wit van het papier dient uitgespaard. Het witgelaten papier is even belangrijk als de geverfde delen. Het maximaal gebruiken van de helderheid van de drager zorgt voor een luchtig effect en is waarschijnlijk het meest karakteristieke van aquarel.


Soms wordt aquarel verward met gouache. Gouache is ook een wateroplosbare verf, maar er wordt titaanwit aan toegevoegd, waardoor de verf  dekkend is. De verf in de kinderverfdoosjes is meestal gouache van povere kwaliteit.


In de natuur

Als we aan aquarelleren denken, zien velen zichzelf ergens in de natuur of op een terrasje zitten met een kleine verfdoosje en een aquarelblokje. En inderdaad, geen enkele schildertechniek is meer geschikt om buiten te schilderen. Met een speciaal verlijmd aquarelblokje, een kleine materiaaltrous en een flesje water zijn we voldoende uitgerust om aan de slag te gaan. Niets ruikt meer naar vakantie dan aquarelleren.


Fascinerend

Toch wordt aquarel ook veel in het atelier toegepast. In het atelier zullen we doorgaans geen verfdoos met napjes maar tubes gebruiken. Waar we buiten vooral nat op droog zullen schilderen, spontaan en het werkstuk in één keer afwerken, zijn er in het atelier eindeloos veel mogelijkheden. Aquarelleren is fascinerend, je kan blijven experimenteren en steeds nieuwe technieken uitproberen. Als je de microbe van het aquarelleren éénmaal te pakken hebt, blijft het je boeien.


Planning

Aquarelleren is van alle schilderstechnieken de meest subtiele, en voor velen ook de mooiste. Er zijn prachtige resultaten mee te bereiken. Maar aquarelleren is ook de moeilijkste schildertechniek. Door het toepassen van transparante lagen over elkaar op papier, is corrigeren bijna niet mogelijk. Een goede planning bij het werken is noodzakelijk, net als een goede kennis van kleuren. Nog meer dan bij olieverf en acryl is goed materiaal een must.


Leren aquarelleren is een langzaam proces met veel oefenen. We leren met vallen en opstaan en kijken naar de grote meesters. Aquarelleren is een persoonlijke keuze, het is een moeilijke maar zeer bevredigende techniek.

Met aquarel zijn prachtige resultaten te bereiken, en het is heerlijk om buiten in het zonnetje te sschilderen.

Basiscursus aquarel

Aquarel materiaal

Aquarel techniek